TERUG NAAR HOMEPAGE

DUURZAAM VERPAKKEN

Verpakkingen zijn noodzakelijk voor de bescherming van uw product. Kunststoffen hebben bewezen uitermate geschikt te zijn in verpakkingstoepassingen, maar hebben een slecht imago als het gaat om het milieu. Zwerfafval in de straten en plastic soep in onze zeeën en oceanen zijn hier trieste voorbeelden van.

De roep om de verpakkingsafvalberg te reduceren wordt steeds luider. Wij moeten ons dan ook afvragen of kunststoffen misschien duurzamer ingezet kunnen worden. Het antwoord hierop is ja, zoals hieronder beschreven in een aantal voorbeelden.

Verpakken onder beschermende atmosfeer

Door verse levensmiddelen onder beschermende atmosfeer te verpakken, kan de houdbaarheid ervan verdrievoudigen, waardoor minder voedsel hoeft te worden weggegooid. Gecoate en samengestelde films (laminaten) met barrière-eigenschappen, zijn bij uitstek geschikt voor deze methode. Door deze films dunner, lichter en uit een mono-materiaal te maken, vermindert ook nog eens de hoeveelheid verpakkingsafval. Bovendien zijn ze vergelijkbaar.

Recyclen tot nieuwe grondstof

Verpakkingen uit één kunststofsoort, kunnen door afvalsorteerders makkelijker uit afvalstromen worden gescheiden. Van deze gesorteerde materialen, kunnen vervolgens weer nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Een aantal proeven uitgevoerd in samenwerking met het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP), zijn veelbelovend.

In de toekomst zullen weggegooide plastics kunnen worden gekraakt, om er vervolgens weer nieuwe granulaatkorrels van te kunnen maken. Hiermee kunnen weer nieuwe producten, zoals meubels worden gemaakt, waarmee het cirkeltje dan weer rond is.

Kunststoffen uit herwinbare of bio-based materialen

Kunststoffen en plastics kunnen uit herwinbare of bio-based materialen zoals cellulose, distels, suikerriet en zelfs Inktvisafval worden gemaakt.

Daarnaast hebben wij ook kennis van composteerbare materialen, zowel home- als industrieel compostable.

Composteerbaar maken van verpakkingen

Door kunststoffen 100% home-compostable te maken, kunnen ze na gebruik in de groenbak worden gegooid, waar ze samen met uw groenafval composteren.

De rol van kunststoffen in een duurzame samenleving is nog niet uitgespeeld. Inpackt volgt ontwikkelingen hieromtrent op de voet, heeft hiervoor een aantal bruikbare toepassingen op de plank liggen en blijft voortdurend zoeken naar nieuwe oplossingen. Wij houden u op de hoogte!!